Multifunctionele ruimtes creëren
12 december '22
Ben je bezig met de indeling van je woning? Dan merk je dat het soms passen en meten is om al jouw woonwensen een plekje te geven in de ruimte. Vierkante meters zijn soms schaars, zeker als je in de Randstad gaat wonen. Daarom kan het lonen om slim na te denken over de beschikbare ruimte. Met een paar handige indeeltrucs laat ik jou zien hoe je binnen één ruimte, meerdere woonfuncties plaatst.
Te veel wensen voor ruimtes
Toen ik opteerde voor een nieuwbouwwoning wilde ik het liefst een woning met 3 slaapkamers. Helaas was die mogelijkheid er niet binnen mijn project en kreeg ik een woning met 2 slaapkamers toegewezen. Ik zocht daarom naar creatieve mogelijkheden om mijn wensen voor een master bedroom, werkkamer, walk-in closet én logeerkamer te realiseren.
In een ruime slaapkamer is het soms mogelijk een extra muurtje te plaatsen om een walk-in closet te realiseren. Mijn slaapkamer is hiervoor helaas te krap. Daarom heb ik in mijn 2e slaapkamer met een simpele oplossing zowel een werkplek als een walk-in closet gecreëerd. Als je de kamer binnenloopt, kom je direct bij de walk-in closet uit. Als je om de hoek van de kast loopt, vind je mijn werkplek bij het raam. Twee functies in één ruimte dus! Ik heb daar een rij met kledingkasten als roomdivider voor gebruikt. Op de achterkant van de kledingkasten heb ik een MDF-plaat bevestigd voor extra stevigheid. Op deze MDF-plaat heb ik kurken tegels gelijmd waardoor er in mijn werkkamer een groot prikbord ontstond.
En die logeerkamer dan?
Tsja, de logeerkamer paste niet meer in 1 van de 2 slaapkamers. Ik besloot mijn tuin te gebruiken door daar na de oplevering van mijn woning een Tiny house te laten bouwen. Tijdens het nieuwbouwtraject heb ik het leidingwerk laten doortrekken tot in de tuin die met zijn 60m2 voor Amsterdamse begrippen erg groot is. Mijn woning is slechts 82 m2. Door het plaatsen van dit huisje heb ik 15 m2 extra woonruimte gecreëerd, ideaal voor onder andere de logeerkamer!
Ruimte voor meerdere woonwensen
In mijn Tiny house komen meerdere woonwensen terug. Het grootste gedeelte fungeert als logeerkamer, inclusief beamer. Gezellig vanaf de slaapbank een film kijken. Eigenlijk heb ik dus gewoon een thuisbioscoop. Slaapplek én woonkamer! Maar het huisje is ook een ‘mancave’. Als er een voetbalwedstrijd is, dan zit mijn vriend hier met zijn vrienden en heb ik nergens last van!
Van alle gemakken voorzien
In een tuin is het handig om een klein schuurtje te hebben voor wat tuingereedschap en de opslag van tuinstoelen. Daarom heb ik een stukje van mijn huisje 'afgesnoept' voor een berging. Achter deze berging zit ook nog een kleine badkamer. Zo zijn logees van alle gemakken voorzien en kan dit huisje in de toekomst ook dienst doen als (puber)kinderkamer of aanleunwoning.
Andere multifunctionele oplossingen
Natuurlijk heeft niet iedereen ruimte voor een tuinhuisje. Maar ook in de woning zelf zijn veel oplossingen te bedenken. Denk bij woningen met een hoger plafond of een zolderruimte, eens aan een vliering voor opbergruimte of een vide. Zo ontwierp ik pasgeleden een zolderverdieping waarbij ik in één van de kinderkamers een vide toevoegde. Hier kunnen vriendjes en vriendinnetjes slapen. In mijn ouderlijk huis had ik vroeger ook zo’n slaapplek, dit was altijd één groot avontuur! Bij een plafondhoogte van 3 meter is het al mogelijk een vide te creëren.
En wat dacht je van een lange gang of een overloop? Veel mensen zien dit als een verkeersruimte, maar deze kun je ook goed benutten voor het plaatsen van een piano of het creëren van een werkplek. Voor een appartement heb ik een keer een kast in de woonkamer ontworpen waarin een werkplek zat verstopt. Door middel van een schuifdeur in de kast kon je de werkplek tevoorschijn toveren. Zo hoef je de werkplek niet steeds op te ruimen en houd je toch privé en werk gescheiden. Er was zelfs een deurtje in de kast gemaakt waarin een bureaustoel paste! Loze hoekjes zijn ideaal te gebruiken voor extra opbergruimte. Planken boven de wasmachine en uitschuifbare opbergkasten onder de trap zijn daarin mogelijke oplossingen.
Vooruitdenken loont
Natuurlijk is niet alles vooruit te plannen, maar denk tijdens de bouw van de woning alvast na over hoe je de ruimte nu - en wellicht in de toekomst - wilt gebruiken. Laat op basis hiervan je leidingwerk aanbrengen of voeg extra licht- en stroompunten toe. Bij een vide is een wandlamp op hoogte bijvoorbeeld al handig zodat je daar ook een lichtpunt hebt. Het aanbrengen van dit soort elektra scheelt enorm als je later besluit om een kleine make-over of verbouwing in je huis te laten plaatsvinden. Ik ben benieuwd wat voor efficiënte oplossingen jij voor je woning gaat bedenken!
Hi, ik ben Marije!
Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!